En gråtrist januaridag

Follow Lennart
Facebook
Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Torsdag 27 januari 2022. +4C, duggregn. Inte mycket till vinter i dag. Varannandagsvädret fortsätter. Fina vinterdagar med några minusgrader varvas med gråtrista plusgradersdagar, ofta med kraftig vind. Men idag är det i alla fall ingen vind att tala om. Men någon snö ser vi varken jämna datum, vinterväder, eller udda datum, gråväder. Men Ulvsundasjön är isbelagd sedan innan jul. Ovanligt tidigt denna vinter. Till och med Riddarfjärden var täckt med av båtar sönderkrossad is. Några kalldygn med svag vind så fryser det ihop bra även där. Lär nog inte bli någon kajaktur förrän tidigast slutet av mars i år.

Trots vädret, eller kanske snarare på grund av, klädde jag mig ändamålsenligt och tog en promenad in till City. Målet för dagen var att inhandla en liten grön Kånken till Alfred som 1-års present.

Kungsgatan en gråtrist januaridag

Det uppdraget är nu avslutat och jag sitter nu på ”min” Kinakrog, Mandarin City, på Sveavägen. Den traditionella wokade kycklingen med ananas är aväten och jag har även hunnit till Mariestads Export nummer två, som nu står framför mig.

Mellan Kånkenryggsäcken och den wokade kycklingen uppstod emellertid ett problem. Jag lyckades förstås ge mig av hemifrån utan vare sig min Moleskine anteckningsbok eller min Cross-penna, mottagen från Bengt Bolin 1994 när jag hade uppnått 10 år på Ericsson på mitt CV. Vad göra? Efter inhandlandet av Kångenryggsäcken så var ju nästa mål en wokad kyckling med ananas och en eller annan pilsner. En guldstund kort sagt. Att ostört sitta med en pilsner på krogen och låta pennan forma det ena ordet, den ena meningen och det ena stycket efter varandra, det vet jag ju är bästa medicinen för mitt själsliga rofinnande, tillsammans med en del annat förstås. Så ger jag mig iväg utan dessa båda attiraljer. Skam Lennart, att du aldrig lär dig! Moleskine och Cross skall ALLTID vara med.

Nåväl, befinner man sig mitt i City måste man väl kunna råda bot på denna tillfälliga renons vad gäller författarattiraljer. Men då infinner sig givetvis frågorna; Var inhandla? Vilken kvalitetsnivå, lika med kostnadsnivå? Ny? Ytterligare en Moleskine var ju ett alternativ. Separera rena obsnoteringar från det mer seriösa(?) skrivandet? Men blir lätt lite rörigt. Resultatet blir garanterat att jag alltid har med mig fel Moleskine och vips så är fågel- och naturobservationer blandade med seriöst författarskap (ja, ja, skratta du) i flera olika källskrifter. Inte bra. Enkel, billig anteckningsbok som får täcka dagens behov, det blir strategin. Vad gäller penna så kändes ju knappast en ny Cross som ett alternativ, för att inte tala om en Mont Blanc som jag precis har börjat snegla på. Kraftigt, helt och hållet, inspirerad av Jan Guillou genom mitt återupptagna intresse för romanläsning. ”Den som dödade helvetets änglar” var triggern. Efter 15 år med naturalia-litteratur låg jag där åter med en roman i min hand. Efter en och en halv sida av Guillous bok hade han redan exemplariskt förklarat varför jag slutade med roman-/deckarläsning för 15 år sedan. Mitt i prick.

Summa  sumarum, billigast tänkbara anteckningsbok i A6-format och billig penna skulle rädda dagens guldstund på Mandarin City. Vad gäller penna gjorde jag dock ett litet avsteg. Gick inte på den billigaste Bic-pennan, det fick bli en vit klassisk Ballograf á 55:-.Klar kvalitetshöjning jämfört med Bic-en, inte alls oäven. Undrar om en Mont Blanc formar 5000:- bättre text? Tveksamt, men ändå väldigt lockande att testa. Det kan ju vara så. Den kan i och för sig klara flera timmars skrivande bättre om man frågade hand och arm. Kan ju vara värt en krona eller två . . .

Med ett enkelt, svart med grön blomma på omslagssidan, noteringshäfte á 19:- blev det totala utlägget för att rädda denna guldstund på Mandarin City 74:-. Kan nu konstatera att detta utlägg, trots att jag sedan snart fyra år är pensionär, var en förnuftig investering.

Men givetvis så har idag en läxa lärts. Moleskine och Cross skall ALLTID med. Det är långt ifrån varje gång jag befinner mig i en miljö där ett enkelt block och enkel penna, dock inte den enklaste, kan införskaffas för ett hanterbart belopp.

Då går vi vidare. Kånken-inköpet avklarat och guldstunden på Mandarin City, Sveavägen 33 för övrigt, räddad, efter diverse irrande och letande på Åhléns City. Varför inköp av Alfred-Kånken nu, fyllde ju i måndags? Jo, på onsdag till veckan, andra februari, åker Maria och jag upp till Ångermanland, bor på Hallstaberget och umgås med Ulrika och Alfred på dagarna. Dessutom har vi bokat ett ytterligare rum på Hallsta fredag-lördag som vi bjuder Ulrika, Marcus och Alfred på. Förhoppningsvis kan vi både äta middag tillsammans fredag kväll och frukost lördag morgon. Sedan bär det av hemåt för mig och Maria.

Ser så mycket fram emot de här dagarna. Julen blev ju en katastrof med den exploderande Coronan och med väldigt kort Stockholmsvistelse för Ulrika som en följd. Det vill jag aldrig mer uppleva.

Nu hoppas jag att vi alla får lite kompensation för julhelgen den kommande vecka. Så återstår bara att se om jag vågar mig på skidspåren uppe på Hallstaberget. Lär vara tuffa. Finns väl en anledning till att Ebba och Frida är så duktiga.

Målet för dagens utflykt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.