Den första snön och ostkaka


Finns det något som ger så mycket ilningar, känslor, förväntningar och förhoppningar i kroppen som den första snön? Snö! En outsinlig källa till kreativitet och aktivitet. Åka spark! Åka bob/kälke! Åka skidor, nerför, uppför och på platten. Bygga snökoja! Snöbollskrig! Bygga snölykta eller  snögubbe! Eller, i kallsnön, bara lägga sig ner och njuta och skapa världens finaste snöängel. Snö! Jag älskade dig när du föll för 65 år sedan och jag älskar dig lika mycket idag. Ilningarna i kroppen nu när jag närmar mig 70 är de samma som jag kände när jag var 6-7-8 år. Så blir det ljust, vitt. Novembermörkret trängs undan och ljuset, livet, återkommer. Kompletterat med advents- julljusen kommer en revolution. Det blir ljust! Vi ser framåt med glittrande ögon och det ultimata, julen, står för dörren.

Första snön, vid Lillsjön. Underbart!

Den där rödklädda, skäggige gubben. Alla paketen. Kalle Anka 15:00! Får ej missas. Köket osar av glögg, köttbullar, sill med mera. När vi intaget alla dess läckerheter kommer det ultimata, ostkaka med vispgrädde och sylt!

Som den smålänning jag är så är det givetvis Vrigstad ostkaka som gäller (Frödinge släng er i väggen). Vrigstad har vunnit i pris i hur väl de bevarat den gamla traditionen och tillverkningen av ostkaka. Bröstorp ostkaka är också mycket, mycket, bra, kan varmt rekommenderas.

Jag minns när min mor lämnade bort en form i god tid inför någon släktmiddag och lite senare fick tillbaka en hembakad ostkaka. Den var oslagbar, men Vrigstad och Bröstorp ligger nära den nivån.

Det var snö det handlade om, förlåt ostkakeutvikningen, men man är ju Smålänning. Snö ger givetvis en kritisk grund till en stor del av vårt näringsliv och vår industri. Alltid lika roligt att läsa tidningarna efter första stora snöfallet på flera år. Snöskyfflar är slut i handeln! Det finns inga pulkor att köpa! etc. Människors framförhållning/planering är väl som regel noll. Hade en gång en kollega som brukade säga att “Mannaminnet, det sträcker sig som regel ett till två år tillbaka i tiden”. Nog så sant.

Men nu har snön fallit, rikligt. kaoset här i vår huvudstad har infunnit sig, och stabiliserats. I går, när det var som värst, behövde jag och min älskade Maria göra ett besök på Huddinge sjukhus. Inget kul när hela området var belagt med vädervarning orange. Behovet var akut så det var bara att skotta ut bilen från 30 cm blötsnö och bege sig söderöver.

Hitta, och skotta fram, bilen. Dagens utmaning.

Tack vare pandemin (?) har nu många lärt sig jobba hemifrån. Gles trafik. alla höll avstånd och körde helt enligt instruktionsboken. Som noll-åtta med viss förankring i Västerbotten har man ju ofta, varje år, hört dessa gliringar om noll-åttor, snöfall och trafik. Jag bjuder gärna ner er alla norrlänningar till Stockholm när ett snöfall med 30-40 cm snö på ett dygn kommer. Om ni har en en bilkö från norra infarten av Skellefte till utfarten mot två-ett-vägen mot Bureå så har ni inte ens en tiondel av den trafik vi har här bara på Essingeleden. Vi har dessutom ganska tät trafik från västerort, österort m.m. Vad har ni från Burträsk, Bureå och Kåge? Trafiken i Stockholm går ofta i flera plan, man kan inte bara ploga bort snön från vägen. Då faller hundratals ton snö ner på vägen nedanför. När vi plogar på gatorna finns ingen stans att göra av snön. Snöröjningen kräver hjullastare och lastbilar för att fraktas bort. Så som sagt, välkomna till Stockholm när det fallit snö. (Jag vet, mycket väl, att det finns puckon här i stan som inte har vinterdäck och inte har kompetens att köra på vinterväg. Men de är i minoritet). Det som skapade klart mest problem i Stockholmstrafiken under detta snökaos var långtradare söderifrån, oftast med icke-svenska chaufförer. Efter ett tag blev de stoppade söder om Stockholm, de kom inte upp för backarna nere vid Kungens Kurva och Sätra. Jag kan garantera, dessa chaufförer var INTE noll-åttor.

Men den första snön har fallit, rikligt. Jag tar en promenad i kvällningen och njuter. Snön i form av lovikavantar faller ner på mig och jag älskar varje flinga. Vid snart 70 blir jag åter igen åtta-tio. Ser bilder från folk som tycker det är jättehäftigt att flyga till andra sidan jordklotet och löga sig i solen och värmen. Varför fly det finaste vi har, det första snöfallet?

Follow Lennart
Facebook

Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Mörkret faller

Det är oktober, det är höst. Mörkret faller, även om det såväl i september som oktober varit många fina dagar. Många fina höstdagar. Älskar hösten. Inga krav, inga förväntningar, inga brustna illusioner. Hösten är mörk, blåsig, regnig och allmänt dyster. En fin höstdag blir som en gåva! Men vi vet, vi vet att det kommer en tid när mörkret byts mot ljus, när livet återkommer.

Så kommer hösten, den verkliga hösten. Den ultimata? Ljuset går mot grått och svart. Livet släcks ut, successivt. Löv färgas röda, gröna och bruna. Ett efter ett faller de av. Men vi vet, det kommer en tid när livskraften åter strålar upp i stammarna, löven börjar återigen växa ut och färgas gröna. Den eviga livscykeln, livet byts mot död och mörker för att åter komma igen. Med ålderns rätt har vi lärt oss den cykeln och lärt oss att leva med den och lärt oss att älska den.Men denna höst. Livet börjar släckas ut och det som alldeles nyss spirade och glödde börjar falna. Livets kraft börjar förtvina där ute i grenarna och saven stiger inte längre upp längs stammen. Och skall kanske aldrig mera så göra. Livskraften tar slut, kraften tvinar och kvar finns bara mörker. Men i mörkret finns ett minne, ett minne av det ljus som en gång så starkt lyste över oss, som så starkt gav oss energi och livslust och glädje. Det ljuset bär vi med oss och det kommer vi aldrig att glömma. Det ljuset ger oss hopp. Och vi är så oändligt tacksamma för det ljus vi fått uppleva och glädjas åt!

Follow Lennart
Facebook

Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

En gråtrist januaridag

Torsdag 27 januari 2022. +4C, duggregn. Inte mycket till vinter i dag. Varannandagsvädret fortsätter. Fina vinterdagar med några minusgrader varvas med gråtrista plusgradersdagar, ofta med kraftig vind. Men idag är det i alla fall ingen vind att tala om. Men någon snö ser vi varken jämna datum, vinterväder, eller udda datum, gråväder. Men Ulvsundasjön är isbelagd sedan innan jul. Ovanligt tidigt denna vinter. Till och med Riddarfjärden var täckt med av båtar sönderkrossad is. Några kalldygn med svag vind så fryser det ihop bra även där. Lär nog inte bli någon kajaktur förrän tidigast slutet av mars i år.

Trots vädret, eller kanske snarare på grund av, klädde jag mig ändamålsenligt och tog en promenad in till City. Målet för dagen var att inhandla en liten grön Kånken till Alfred som 1-års present.

Kungsgatan en gråtrist januaridag

Det uppdraget är nu avslutat och jag sitter nu på ”min” Kinakrog, Mandarin City, på Sveavägen. Den traditionella wokade kycklingen med ananas är aväten och jag har även hunnit till Mariestads Export nummer två, som nu står framför mig.

Mellan Kånkenryggsäcken och den wokade kycklingen uppstod emellertid ett problem. Jag lyckades förstås ge mig av hemifrån utan vare sig min Moleskine anteckningsbok eller min Cross-penna, mottagen från Bengt Bolin 1994 när jag hade uppnått 10 år på Ericsson på mitt CV. Vad göra? Efter inhandlandet av Kångenryggsäcken så var ju nästa mål en wokad kyckling med ananas och en eller annan pilsner. En guldstund kort sagt. Att ostört sitta med en pilsner på krogen och låta pennan forma det ena ordet, den ena meningen och det ena stycket efter varandra, det vet jag ju är bästa medicinen för mitt själsliga rofinnande, tillsammans med en del annat förstås. Så ger jag mig iväg utan dessa båda attiraljer. Skam Lennart, att du aldrig lär dig! Moleskine och Cross skall ALLTID vara med.

Nåväl, befinner man sig mitt i City måste man väl kunna råda bot på denna tillfälliga renons vad gäller författarattiraljer. Men då infinner sig givetvis frågorna; Var inhandla? Vilken kvalitetsnivå, lika med kostnadsnivå? Ny? Ytterligare en Moleskine var ju ett alternativ. Separera rena obsnoteringar från det mer seriösa(?) skrivandet? Men blir lätt lite rörigt. Resultatet blir garanterat att jag alltid har med mig fel Moleskine och vips så är fågel- och naturobservationer blandade med seriöst författarskap (ja, ja, skratta du) i flera olika källskrifter. Inte bra. Enkel, billig anteckningsbok som får täcka dagens behov, det blir strategin. Vad gäller penna så kändes ju knappast en ny Cross som ett alternativ, för att inte tala om en Mont Blanc som jag precis har börjat snegla på. Kraftigt, helt och hållet, inspirerad av Jan Guillou genom mitt återupptagna intresse för romanläsning. ”Den som dödade helvetets änglar” var triggern. Efter 15 år med naturalia-litteratur låg jag där åter med en roman i min hand. Efter en och en halv sida av Guillous bok hade han redan exemplariskt förklarat varför jag slutade med roman-/deckarläsning för 15 år sedan. Mitt i prick.

Summa  sumarum, billigast tänkbara anteckningsbok i A6-format och billig penna skulle rädda dagens guldstund på Mandarin City. Vad gäller penna gjorde jag dock ett litet avsteg. Gick inte på den billigaste Bic-pennan, det fick bli en vit klassisk Ballograf á 55:-.Klar kvalitetshöjning jämfört med Bic-en, inte alls oäven. Undrar om en Mont Blanc formar 5000:- bättre text? Tveksamt, men ändå väldigt lockande att testa. Det kan ju vara så. Den kan i och för sig klara flera timmars skrivande bättre om man frågade hand och arm. Kan ju vara värt en krona eller två . . .

Med ett enkelt, svart med grön blomma på omslagssidan, noteringshäfte á 19:- blev det totala utlägget för att rädda denna guldstund på Mandarin City 74:-. Kan nu konstatera att detta utlägg, trots att jag sedan snart fyra år är pensionär, var en förnuftig investering.

Men givetvis så har idag en läxa lärts. Moleskine och Cross skall ALLTID med. Det är långt ifrån varje gång jag befinner mig i en miljö där ett enkelt block och enkel penna, dock inte den enklaste, kan införskaffas för ett hanterbart belopp.

Då går vi vidare. Kånken-inköpet avklarat och guldstunden på Mandarin City, Sveavägen 33 för övrigt, räddad, efter diverse irrande och letande på Åhléns City. Varför inköp av Alfred-Kånken nu, fyllde ju i måndags? Jo, på onsdag till veckan, andra februari, åker Maria och jag upp till Ångermanland, bor på Hallstaberget och umgås med Ulrika och Alfred på dagarna. Dessutom har vi bokat ett ytterligare rum på Hallsta fredag-lördag som vi bjuder Ulrika, Marcus och Alfred på. Förhoppningsvis kan vi både äta middag tillsammans fredag kväll och frukost lördag morgon. Sedan bär det av hemåt för mig och Maria.

Ser så mycket fram emot de här dagarna. Julen blev ju en katastrof med den exploderande Coronan och med väldigt kort Stockholmsvistelse för Ulrika som en följd. Det vill jag aldrig mer uppleva.

Nu hoppas jag att vi alla får lite kompensation för julhelgen den kommande vecka. Så återstår bara att se om jag vågar mig på skidspåren uppe på Hallstaberget. Lär vara tuffa. Finns väl en anledning till att Ebba och Frida är så duktiga.

Målet för dagens utflykt

Follow Lennart
Facebook

Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Vandring mellan årstider

När jag vandrar genom videsnåren far någon enstaka ängspiplärka iväg en kort bit, lätt igenkännlig på de vita stjärtfjädrarna på sidorna. Någon enstaka gång ser jag en kvarvarande stenskvätta, som vanligt uppe på en sten, flitigt vippande på stjärten. Nere i björkskogen, som jag passerade för några timmar sedan, var det trastarna som bröt av den totala stillheten och tystnade. Först några björktrastar nere vid Ahkkastugan, lite längre upp tog rödvingen över.

Det är tyst på fjället. Borta är bergfinkens entoniga gnällande och, inte minst, blåhakens ljuvliga sång. Hade blåhake ute vid stugan för någon vecka sedan, nu är de på väg söder över, eller snarare sydost över. Flyttar långt bort till sydostasien för att nästa vår återkomma och förgylla fjällvandrarens tillvaro. Varit här ett par intensiva sommarmånader för att säkerställa artens fortlevnad, sedan tillbaka till den grå vardagen. För betydligt mer grå är blåhaken nu på hösten, både i sitt uppträdande och i sin fjäderdräkt. En junidag på fjället sitter den öppet och sjunger, fjällens näktergal som den kallas. Visar upp sig, bröstar upp sig, hävdar revir och söker partner. Nu har färgerna falnat och behovet av att visa upp sig är borta. Nu är det födosök i sly och snår som gäller, här krävs energipåfyllnad för att klara den flera hundra mil långa resan tillbaka till den grå vardagen.

Ahkka-massivet, drottningen i vår fjällvärd, har lätt snöpudrade toppar, semlelockstoppar. Vid överfarten från Ritsem till Änonjalmme visade hon upp sig i sin fulla prakt.

Ahkka, drottningkronan i vår fjällvärld

Framme vid Änonjalmme kom en flock på åtta grågäss flygande, verkade landa längre bort mot Ahkkastugan, nere vid Vujaätnos utlopp. Granskade dem alla men såg ingen Nils på någon av dem, det var ju sädgäss han följde med. Grågås här? Mycket märklig obs och vad jag förstår aldrig tidigare sedda här uppe. Men att få se gäss flyga förbi, med Ahkka som bakgrundskuliss, var ändå en mäktig upplevelse. Selma kom ju aldrig hit upp. Hennes Norrlandsresa, för att samla fakta och inspiration till Nils Holgersson-böckerna, lär ha stannat någonstans vid Harads. Men med stor sannolikhet mötte hon turister som varit uppe vid såväl Stora Sjöfallet, då ännu inte utbyggt, och Ahkka och fått höra om detta fjäll där så många gäss samlas. Öster om Ahkka ligger Gassalahko, en stor, stenig och med småsjöar belamrad högplatå och Gassa betyder just gås på samiska. (Här förlitar jag mig på den utmärkta boken Doahkke- fågelflock: Samiska fågelnamn och myter av Yngve Ryd, postumt utgiven). Sannolikheten att hon här fann namnet på ledargåsen är nog tämligen stor.

Kommer upp i en gles, parkliknande, björkskog. Ser på sina ställen ut som en väl planerad, planterad och ansad park. Får väl säga att begreppet Nationalpark här kommer till sin rätta.

Samiska, hur svårt kan det vara?

Passerar treparksmötet, den plats där våra tre stora Nationalparker Sarek, Padjelanta och Stor Sjöfallet möts. Men björkarna bildar mest en förstenad skog, antar att det är björkmätarlarven som satt sina spår. När jag för en dryg månad sedan vandrade norr om Ahkkajavrre såg jag stora områden med död/lövbefriad björkskog.

Parkliknande björkskog

Fjällheden är nu en jämnbrungrå matta. Borta är sommarens örter, inte minst här i Padjelanta som jag nu kommit in i. Tidigare på året är det ett sökande efter rara växter mest hela tiden och fjällheden är i all sin enkelhet kontrastrik. Sommaren är nu ett passerat stadium. Fåglarna som ville säkerställa artens fortlevnad har lämnat, örterna som förgyller julivandringen har slocknat och bidar sin tid, nästa år kommer vi tillbaka. Men samtidigt är det sparsmakat på höstfärger, även om fjälltopparna runt om håller semlelockstoppar så är inte hösten här. På sina ställen ger dock naturen en antydan om vad som är på gång. Blåbärsriset på något ställe kan vara i full höstprakt, liksom hjortronsmyren.

Blåbärsris i höstprakt, men inte heller här så gott om bären

Men den höstprakt som man kunde uppleva här i månadsskiftet augusti-september för 45 år sedan finns inte, den är i antågande, en eller två veckor bort. 45 år och kanske två veckors förskjutning av hösten. Kommer man att kunna göra en höstvandring och njuta av fjällets färgprakt om 50 år? Bara att gå lite senare kanske någon säger, men det som, tack och lov, inte påverkas av oss människor, är ljuset. Några veckor till och dagarna blir så korta att vandring börjar bli problematisk. På bara några få dagar dagar märker man nu hur dagarna blir kortare och att hamna i situationen där man börjar leta tältplats med pannlampa i mörker känns inte så lockande.

Starräng med anstrykning av höst

Solen är nu sedan länge ett minne blott. Regnskurarna byter av varandra och den sydvästliga vinden är frisk. Kommande natt blir den hård, för att inte säga väldigt hård. Svårt att uppskatta men skulle tro att det i natt var upp emot stormstyrka i vindarna. Visst har jag upplevt riktigt hård vind på fjället förr, men det här slog nog rekordet. Tack och lov släpar jag på ett extra kilo för att ha ett starkt och komfortabelt tält, Hilleberg Soulo, och det står upp fantastiskt bra mot vinden.

När jag går ner från Loadasjjavrasj mot Padjelantaleden möter mig, nästan, Skriet.

Skriet, in natura

Den här delen av Padjelanta har en sådan bergrund att stenar, översköljda av forsen, under tusentals år urholkat gropar i berggrunden vilket ger fascinerande konstverk.

Tre årstider, grön fjällhed uppbruten av höstfärgade fält med vinterpudrade toppar i bakgrunden

Nu är det mycket regn, temperaturen når knappast över 5 plusgrader och emellanåt blandas regnet men snöinslag, som på de högre nivåerna, 1000 m och uppåt, lagt sig som ett florsockertäcke. Sommaren är över, vintern knackar på dörren, men trots det så är den riktiga hösten inte här ännu. En vandring mellan årstider, men som vanligt en vandring för kontemplation och eftertanke. För stillhet och ro, men samtidigt en utmaning av mig själv. Klarar jag jag av en vandring till, en vandring med tält och allt det betyder? Hålla en uppsättning kläder och sovsäck torr trots inträngande regn under dagarna? Inte lockas av av sätta på sig de torra kläderna nästa dag (då blir allt blött) utan ta utmaningen att dra på sig de fuktiga, blöta vandrarkläderna nästa morgon. Efter någon kilometer har man ju fått upp värmen och då går det bra. Men dessförinnan är det tufft.

Så slutar regnet. Jag får ett par timmars vandring ner mot Vaisaluokta där till och med solen bröt igenom några minuter. Jackan torkar upp, till och med handskarna hinner bli torra innan jag tar sista utmaningen. Vaisaluokta samevista till STFs stuga i Vaisaluokta ett par kilometer bort. En jojo-led som tar på krafterna. De säger det är mycket lättare att gå ner och gå längs stranden bort till STF-stugan. Men återigen utmanar jag mig själv, jag gick ju den här jojo-leden för 42 år sedan, jag skall klara den igen.

Tack för den här gången Ahkka

 

Follow Lennart
Facebook
Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Vårdagbok från Skäret – 19 Maj 2019

Sex veckor går fort, och fort går det i naturen den här tiden på åren. Nyss var det Kung Bore som styrde här i fjärden och nu är det försommaren som knackar på dörren.

Fjärden 10 april, snö is och kyla

När värmen, vindarna och solen gjort sitt blir landskapet helt förändrat. Är det samma värld?

Sommarkänsla 17 maj när snö och is är borta och solen spelar över klipporna, sommar i antågande

Den ivriga flugsnapparhannen har nu hittat åtminstonde en hona, som både besökt och förefaller ha godkänt holken. Idag såg jag hur hon flög fram och åter med bomaterial i näbben. Tre minuter tog det att lämna holken och komma tillbaka med mera material. Jag önskar de lyckliga tu all lycka med familjebildningen. Nu får ni vara i fred några veckor och lika bra är väl det.

Flugsnapparhannen bevakar den utsedda holken

Bofinken, tillsammans med lövsångaren, vår vanligaste fågel under sommarhalvåret fortsätter, mer än en månad efter premiärspelningen, med sin kraftfulla sång. Men konkurrensen från lövsångaren börjar nu bli hård. Tack vare sin kraftfulla sång har bofinken gjort en hel del avtryck i folktron, liksom tidigare beskrivna taltrasten. Det var något som man uppfattade och gjorde kopplingar till. Om tjänstefolket arbetade tillsammans i skörden så tydde man i Sörmland bofinkens sång som:

Pigan å drängen!

På ängen!

Fy skäms!

Pigan å drängen!

På ängen!

Fy skäms!

I Tyskland höll man förr ofta bofinken som burfågel och tränade den att sjunga (hur det nu gick till), och dubbeldrillen ansågs som den mest utsökta. Det pratades till och med om att en riktigt kompetent bofink kunde betinga priset av en ko! Ganska bra vinstmarginal viktmässigt. Än en gång hämtat från C-H Tillhagens utmärkta bok “Fåglar i folktron”.

Återigen är det intressant att se vilka fåglar som rönte uppmärksamhet i det gamla bondesamhället och vilka som gick mer spårlöst förbi, som t ex vår nationalfågel koltrasten. Sällan nämnd i folktron. Det visar också en skillnad i hur vi upplever vår natur. Idag är det ofta det vackra och det sköna som får uppmärksamhet, som inte minst koltrastens melodiska stämma. Förr var det, hos allmogen, mer det som gjorde tydligt avtryck i form av styrka, kunde ge upphov till tolkningar eller hade en mytisk vinkling, såsom ugglor och enkelbecksinens spelflykt med dess vibrerande stjärtpennor. Det skulle vara speciellt, avvikande, då noterades det.

Bofinkshannen ger ett kraftfullt intryck, och det kan behövas för att klara av dess starka sångstrof som nu genljuder naturen sedan mer än månad tillbaka.

Och äntligen börjar träd och buskar även här ute vid havet visa upp en begynnande grönska, fortfarande en bit ifrån den man finner någon mil inåt landet, men ändå, sommaren är i antågande. När jag var i Skellefteå igår, med temperaturer på 19-20 grader och utslagna björkar, andades luften annalkande skolavslutning. Efter skolavslutningen vet vi ju alla vad som kommer, sommarlov. Så nu går vi in i fasen “vår som övergår i sommar”.

Nu har den första, skira, grönskan även nått ut till kustbandet. Vårresan har nått sitt mål.

Därmed, med en begynnande grönska även här ute i kustbandet, så tar min vårresa slut för den här gången. Målet är nått, Kung Bore har fått ge vika än en gång och sommaren är i antågande.

Sex veckor tog det för våren att bryta igenom vinterns järngrepp och förvandla naturen till en spirande, förväntansfull och fruktsam värld. Fåglarna sjunger och kvittrar, parningsaktiviteter och bobyggande i full fart, insekterna börjar så smått att kläckas och träd och buskar knoppas. Jag har fått uppleva det jag drömt om i många år och upplevelsen gjorde mig inte besviken, tvärt om. Det är naturligtvis en oerhörd förmån, “ynnest” enligt vissa, att få möjligheten att uppleva detta, och jag känner också stor tacksamhet. Tacksamheten att jag kan göra det och tacksamheten att jag tillåts göra det, tack min älskade Maria! Att isolera sig på ett skär vecka efter vecka är ju inte helt självklart det omgivningen önskar, och om det vore så har man väl en del att jobba på.

I morgon bär det av söderöver igen, tillbaka till stadslivet, tämligen annorlunda gentemot de senaste sex veckorna. Men förhoppningsvis skall omställningen gå bra.

Tack till er som följt mig på denna vårresa i den Västerbottniska skärgården. Vem vet, det kanske kommer en ny serie dagböcker från Skäret någon gång i framtiden.

På återseende!

Follow Lennart
Facebook

Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Vårdagbok från Skäret – 15 Maj 2019

Nu är vi redan framme i mitten av maj. Vädret har stabiliserats till normalt för årstiden och de sista dagarna har bjudit på riktigt fina morgnar och kvällar. Oftast är det som minst vind då och på en så här utsatt plats så är svaga vindar alltid positivt.

Snön är ett minne blott förutom någon enstaka snöfläck i skuggpartierna. Nu är även strandlinjerna fria från snö och is. Fågellivet har gått in i en ny fas och nu kommer “senvårfåglarna” en efter en.

Den svartvita flugsnapparen, som dök upp precis när hårdvädret satte in, har av förklarliga skäl hållit en mycket låg profil, d v s knappt synts till alls. Men nu när solen har börjat titta fram då och då och kvicksilvret rent av krupit upp och nuddat vid tvåsiffrigt, då vaknar han upp! Av vad jag kan se har han nu mutat in en holk, plus en i reserv. Flugsnapparen håller sig ju inte sällan med ett par honor och kullar. Nu sjunger han mest hela dagen och försöker ivrigt få några honor att falla för lockelsen. Får se om det blir något napp.

Gransångaren dök äntligen upp med sin karakteristiska sång en morgon för några dagar sedan när jag skulle hämta tidningen. Hans engelska namn, chiffchaff, matchar bra den lite speciella sången. Vid det gamla hygget sitter troget spillkråketrasten och sjunger. Det är en taltrast som har fångat upp ett av spillkråkans läten som den lägger in bland sina olika strofer och tydligen gillar den just det partiet, för det återkommer varje morgon när jag går förbi.

En fågel som ökat en hel del i fjärden de senaste tio åren är dvärgmåsen. Från att ha hållit tre-fyra par längre norrut för 20-30 år sedan, så har den nu spritt sig hit längst in också. Senaste åren har jag kunnat se ett 20 tal under några juniveckor. Nu har jag väntat på  den någon vecka och så för några dagar sedan så dök den upp, och som den dök upp! Jag uppskattar det till att det är gott och väl 100 dvärgmåsar här i fjärden just nu. De är ganska sociala och drar omkring och födosöker i grupper på 10-20 stycken. Så just nu är de ett dominerande inslag i fjärden, både visuellt och ljudmässigt.

Dvärgmåsen är som en mindre skrattmås, men kan ändå ganska lätt skiljas ut i skrattmåskoloni. Vingarna med dess rundade form och gråsvarta undersida med en vit bård i bakkanten avslöjar den direkt. Huvudet på dvärgmåsen är dessutom helt svart, skrattmåsen mer mörkbrun, plus att dvärgmåsen har doppat hela huvudet, även nacken, i kolkällaren. Skrattmåsen har mest doppat ansiktet i den smälta chokladen.

En grupp dvärgmås som födosöker i fjärden. Notera det helsvarta huvudet och vingarnas undersida, tydliga kännetecken på dvärgmås.

Sista kvällarna har varit väldigt vackra med fina solnedgångar och ett stilla hav. Men havet har varit täckt av dvärg-, skratt- och fiskmåsar på ett sätt som man aldrig annars ser på sommaren. Då är de i sina kolonier, fullt upptagna med häckningsbestyr. Men nu ligger de utspridda över i stort sett hela fjärden. En del, särskilt dvärgmåsen, visar upp sig för varandra med sträckta halsar och näbben rakt upp, andra ser till att stilla hungern. Tillsammans med den fina aftonen ger det en magisk bild som man aldrig kan se sig mätt på, ett riktigt guldkorn i dubbel bemärkelse.

Aftonfjärd fylld av födosökande mås.

Vad är det då som lockar runt om på vattnet och som skall räcka till alla dessa fåglar? I morse när jag gick ner till strandkanten fick jag svaret. Mot stenar och hällar samlas det nu upp oändligt antal små, nykläckta flugor och blickar jag ut lite längre på vattnet så ser jag att där finns de precis överallt. De driver in med vinden och bildar som långa trådar av ihopklumpade flugor. Så nog finns det mat till all mås just nu.

Nykläckta småflyg i miljarder. Visst ser det läckert ut?

Första lövsångaren för i år, för mig, sjöng ute vid Grundskatan och utanför Svarthällorna räknade jag in 22 storlommar som verkade ta en paus i färden norröver. Vid Gärde var det under några dagar stora mängder ljungpipare och brushanar, men med det fina vädret verkar nu de flesta ha dragit vidare mot sina häckningsplatser.

Det är inte många veckor kvar till midsommar, fem, och det märks på ljuset. Nu är det mest lite skymning kvar mitt i natten. Men det innebär också att det bara är fem veckor kvar innan det vänder och går mot mörkare tider. “Underbart är kort”!

Follow Lennart
Facebook

Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Vårdagbok från Skäret – 6 Maj 2019

Våren som kom av sig. Tre veckor med sol, svaga vindar och temperaturer upp emot 12-14 grader här ute på ön, inne i stan (Skellefteå) 19-20 grader, förbyttes snabbt till isande nordostlig kuling, några minusgrader och stundtals tätt snöfall. April hade gått över i maj. Om nu inte april 2019 förmådde frambringa något aprilväder så behövde maj bara ett par dagar på sig för att, mer än väl, kompensera aprils tillkortakommande. Jag föredrar trots allt aprils tillkortakommande, sol och behaglig vårvärme.

Nordosten driver på över fjärden.

Fågelmatningen som började sjunga på sista versen upplevde snabbt en renässans när frömatarna plötsligt fick påfyllning. Mitt hjärta veknade snabbt för de små liven, som från att ena dagen befunnit sig uppe i trädtopparna sjungande vårens lov, plötsligt befann sig i kung Bores allra vidrigaste kammare. Kyla och låga temperaturer är väl en sak, men blåsten, den skär inte bara genom märg och ben, den får även köksgardinerna i en liten stuga från 40-talet att stå rätt ut i draget. Efter en akutinsats med maskeringstejpen fick jag i alla fall gardinerna att dämpa sig till ett lite mer stillsamt vajande i vinddraget.

Inneväder idag!

Vårfåglarna har ju fyllt på undan för undan och lagom till kung Bores återkomst var det dags för grönsiskorna att inta estraden (fågelmatningen) och sedan dess har jag mest hela tiden haft en 8-10 siskor klängande här utanför köksfönstret. Som nummer två kommer bofinkarna. Domherrarna, förmodligen två par, frekventerar också fortfarande restaurangen regelbundet och mesarna gör sina besök då och då. Intressant var att se att när kylan och vinden satte i så dök plötsligt rödhaken upp här för att förse sig. Den hade hörts sjunga här på ön i en eller två veckor med aldrig besökt fågelmatningen. Men när kylan satte in så var det dags även för denna lilla färgklick.

När nordosten låg på som hårdast var det så fåglarna, särskilt domherrarna, hade stora problem med att sikta in sig och landa på frömatarnas små pinnar. Strax invid stannade de upp med ett frenetiskt flaxande med vingarna, som för att riktigt säkra att de kunde nå målet. Inte sällan fick de dock ge upp landningsförsöket och tog mark nedanför bland spillfröna. Efter lite vila gjordes så ett nytt försök.

Grönsiskan envisas med att mestadels äta upp-och-ned. Liknar kanske mer när den klänger i lövverken och letar föda. Snön driver på och matbehovet synes omättligt. Jordnötterna klar favorit hos siskorna.

Det är intressant att se hur olika fågelarter uppträder och hur uppträdandet är nu jämfört med på hösten. Domherrarna sitter lugnt och värdigt, som sig bör för en fågel med den skruden, äter och lämnar bordet när de till synes ätit sig mätta. Mesarna kommer på kortare besök. Äter lite och beger sig sedan vidare. Siskorna och bofinkarna däremot har väldigt lätt för att tända till på en artfrände och små bataljer utspelar sig mest hela tiden, trots att det finns både plats och föda för dem alla. Oftast är det dueller inom arten, mer sällan mellan olika arter. På hösten däremot, när det övervägande är mesar framme, är det behovet av att få mat, och möjlighet att samla till förråden, som är det överskuggande. Inga dueller fåglarna emellan, fokus är helt inriktat på det mest basal, säkra föda. Man kan ju misstänka att en något förändrad hormonbalans hos fåglarna så här på våren, när revir skall mutas in, partner skall hittas och arternas fortlevnad säkras, är mer inriktade på försvar och dominans än när det enbart är födofrågan som är i fokus.

Blygast av dem alla är den lille rödhaken. Aldrig ses den bråka med någon annan, på eget initiativ, och när en fink eller siska börja mopsa upp sig så viker rödhaken snabbt undan. “Jag vill inte ha något bråk!”. Sympatisk liten filur.

Efter några tämligen tuffa dygn har emellertid vädret nu stabiliserat sig till ett mer normalt i-början-av-maj-väder här uppe. Lite grått, solen framme korta stunder och temperaturer som varierar mellan två och sex plusgrader. Inte precis något som inbjuder till årets första dopp, men tack vara den numera svaga vinden så är det fullt uthärdligt, såväl inomhus som utomhus.

Lugnet i fjärden tillbaka och kvällssolen ger ett värmande sken över landskapet. Sångsvanen ser ut att i ren glädje över förändringen vilja sträcka ut i sin fulla längd. Ett par kanadagäss föredrar en stilla simtur i kvällningen.

Fjärden är numera isfri, förutom en del kvarvarande snö och is i de inre vikarna, några vinddrivna snö-/isblock driver omkring lite vilset, men annars som sagt isfritt. Vårfåglarna i fjärden fortsätter också att ramla in, den ena efter den andra. Igår var det svärtan och gråhakedopping som premiärvisade sig, har väntat på de både senaste dagarna. Svarthakedoppingen hann lite före, en eller två dagars marginal och precis innan ovädret bröt ut fick jag se första paret skedänder inne i viken. Gluttsnäppan har ju varit här ett tag och nu har den fått sällskap av drillsnäppan. Drillsnäppan som hörs och ses mest hela tiden under sommaren med sin karakteristiska flykt tätt längs strandlinjen. Några snabba vingslag och sedan glida med stela vingar svagt nedåtböjda för att snabbt följas av några snabba vingslag o s v. Taktfast ackompanjerat av ett ihärdigt tittiti-tittiti-tittiti.

Salskrakarna håller sig kvar här i fjärden med 3-4 par och det verkar vara tre par sångsvanar som aspirerar på några sommarmånader i den samma.

Uppe på land så fortsätter trastarna att dominera och av vad jag kunnat förstå när jag följer vad andra skriver på nätet så är det osedvanligt gott om trast i år. Rödvinge-, tal- och björktrast dominerar med en del inslag av dubbeltrast.

När jag befinner mig på land så är det nu gransångaren jag går och väntar på, och lyssnar efter. Borde vara här nu men fortfarande inte hört dess lite speciella “stänkande” sång, omöjlig att förväxla med någon annan. Vi får se vad morgondagen har att erbjuda.

Follow Lennart
Facebook

Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Vårdagbok från Skäret – 1 Maj 2019

Trasttider, och förstås Valborg. Nu är det trastarnas tid här i Västerbotten. Vid hyggen och öppna fält lyfter flockar av taltrastar, rödvingetrastar och dubbeltrastar. Tillsammans med den i april obligatoriska rödhake- och bofinkssången, så är det tal- och rödvingetrastar som dominerar. Vår svenska nationalfågel, koltrasten, finns givetvis representerad den också. Ganska snabbt hittade de tillbaka till fjolårets sång, även om det var en aning raspigt och mindre njutbart till att börja med.

Koltrasten, vår nationalfågel förgyller Valborgskvällen med sin sång.

Efter en period med för årstiden kraftig värme, upp emot 14-15 grader här på skäret, så försvann en stor del av vintern och tillsammans med den koncentrationen av sångsvan, tranor och gäss vid Gärde. Den perioden är nu ett minne blott och vi får se fram emot dess återkomst några intensiva vårveckor nästa år. Men mycket av vintern försvann först när det blev kyligare med återkommande frostnätter. Här i fjärden återstår nu mest issörja.

Värmen, och framförallt vinden, kräver sin tribut. Nu är det mest issörja som återstår. Och med minskande istäcke ökar vårfåglarna.

Förklaringen är vinden. Inget har sådan inverkan på en våris som vindarna. Med temperaturer ned mot nollan, men en frisk nord, får snabbt råkarna att bli till en öppen fjärd. Kvar ligger mest en svartnande issörja. Orrarna som för ett par veckor sedan spelade på den vida isvidden norrut mot Gästerviken har nu trängts ihop på ett av de kvarvarande stabila isområden. Kan liknas vid att de tidigare utnyttjade hela spelplanen men nu är koncentrerade till mittcirkeln. Spelets intensitet har därmed också dramatiskt ökat. När jag nu mot kvällningen ser ut i fjärden så är det tydligt att orrarnas spelplats i morse nu är ett minne blott, kvar är bara öppet vatten.

Tranor och sångsvan har dragit vidare till sina häckningsområde och därmed återfinns de nu i dess mer normala biotoper. Tranor ser man mest överallt vid öppna fält, sångsvanen söker sig till lite mer avlägsna häckningsområde, såsom Sundstjärnen några kilometer här ifrån.

Går upp på fastlandet för min kvällspromenad. Överallt hörs tal- och rödvingetrasten. Taltrasten kallades ju förr också sångtrasten, intressant. Är ju viss skillnad på tal och sång. Men tycker nog att Taltrast är mer passande. Har ju ingen specifik strof eller melodi som t ex koltrasten, men en mästare i att hela tiden hitta nya strofer, nya teman, att upprepas två-tre gånger och sedan växla om till något helt annat. En av morgonens taltrastar hade  hört spillkråkan som rör sig här i området, det var uppenbart. Det är spännande och utmanande att lyssna på taltrasten och försöka utröna vilka fåglar den försöker härma.

Carl-Herman Tillhagen kallar mycket träffande taltrasten för fågelvärdens Bellman, full av sång, dikt och bohemeri. Det finns också en rik flora av tradition, lokala/regionala namn och en aldrig sinande, mer eller mindre träffande, tolkning av dess sång, knuten till taltrasten. Vår nationalfågel, koltrasten, nämns dock föga i folktron.

Ett par exempel från Tillhagens förträffliga bok “Fåglarna i folktron” om taltrasten:

Från Dalarna, till bonden som plöjer med bara en häst:

  • Kör med två, du! Kör med två, du!
  • Jag har bara en! skrek bonden.
  • Klyv-en då! Klyv-en-då!

I Skåne kunde det låta:

  • Se bonden, den token!
  • Se bonden, den token!
  • Har sålt oxen å plöjer me stutarna!
  • Går han där och vrickar!
  • Hid å did! Hid å did!

Jo nog ger taltrastens sång möjligheter till associationer alltid!

Nere vid Sundstjärnarna har skogsnäppan anlänt. Grågåsen, tranorna och kniporna börjar markera sina revir och ett par storskrakar har besatt stenen mitt i tjärnen. Sångsvanen nu i sitt rätta element.

Sångsvanen, vår kanske mest klassiska ödemarksfågel. Nu i kraftig ökning och kan ses mest överallt i landet. Men aldrig så fin som vid en enslig tjärn.

Så var det det här med Valborg. Visst firar vi Valborg även här ute i Bjurön. Vi tänder oss en brasa vid Blackevägen, kommer ju inte så många bilar. När elden så har börjat falna sticker vi dit våra tre-meter långa grillpinnar med en falukorvsskiva i ändan. Resultatet som förväntat. En kolsvart, sotig halva av falukorven och andra halvan rå. Men vad gör väl det? Falukorv duger ju alldeles utmärkt rå och det är ju ändå Valborg. Och än en gång kunde vi fira Valborg här i Bjurön utan polisingripande, lugnt och städat som alltid!

Valborg i Bjurön, utan Polisingripanden. Man kan ju flytta på stolen om det kommer någon bil, men det gör det ju sällan. Mannen i stolen förövrigt en av våra främsta Norrskensfotografer.

Follow Lennart
Facebook

Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Vårdagbok från Skäret – 23 April 2019

Påsken har passerat, men de varma vårdagarna stannar kvar. Sedan några dygn har vi förlorat nattkylan och därmed också nattskaren, som trots 10-12 plusgrader på dagen har burit oss fram till 11-12 tiden, särskilt i skogen och skuggpartier. För varje dag går nu snön mer och mer över till en lös massa likt grovt socker. Skaren förenklar livet en hel del när man bor så här, men förr eller senare måste den ju ge vika för våren, och nu har det skett.

Idag nådde vi toppen med 14 plusgrader. Så glada och tacksamma vi hade varit förra midsommarafton om vi haft denna värme!

Senaste dygnen har också inneburit att snötäcket minskat drastiskt, från dag till dag. Där det för en vecka sedan fanns en stor vall att ta sig upp på är det nu bara en låg snökant.

Värmen och de numera sydliga vindarna har också inneburit en stor förändring av fågellivet  och varje dag kommer det nya sommargäster och den lilla råken som fanns här tidigare vidgas nu i allt snabbare takt, dag för dag, och börjar bli en egen liten fågelsjö

Ikväll bestämde sig kanadagässen för att hålla planeringsmöte inför sommaren. “Vem skall häcka var?”

Storskrake och gräsänder har fått sällskap av knipor, som nu dominerar i antal, krickor, vigg och till min stora glädje sedan igår även två par salskrakar. Salskrakshannen i praktdräkt tävlar väl närmast med stjärtanden om att vara vår kanske vackraste sjöfågel.

Och mycket riktigt, för några dagar sedan kom den första storspoven och rastade här. Strandskatorna han dock före, så den blev inte först bland vadarna.

Isen förvandlas nu snabbt till issörja och nya partier med blanketten dyker upp på bara några timmar. Det går fort när våren sätter igång.

Men nu är det inte bara den stora råken som sjöfågeln kan utnyttja. På bara några timmar kommer det fram nya områden med blankvatten och rätt som det är så går en skrak eller mås ner där det alldeles nyss var is, nu istället en öppen liten vak.

På ön har ett antal rödhakar sjungit upp sig ordentligt och hörs mest hela dagarna. Rödvingetrasten som i morse, när jag gick upp och hämtade tidningen, verkade ha lite svårt att komma ihåg hur det var han sjöng förra året, hade redan på kvällen övat upp sig betydligt och lät nu som en helt fullvärdig rödvingetrast.

Längre in på landsidan, runt Lövånger, sprudlar fågellivet på ängarna. Storspoven, som för några dagar sedan sågs i enstaka exemplar, går nu och födosöker i flockar om 20, 30, 40 spovar. Jag har också haft förmånen att se såväl den blå kärrhökshannen som stäpphökshannen. Stil och elegans och en fröjd för ögat att följa i kikaren. En stenfalk som jagade småfågel visade vad fart och tvära svängar innebär. Att åka med där skulle få Gröna Lunds allra senaste åkattraktioner att te sig som ålderdomliga, ångdrivna företeelser. (Men jag nobbar även de ångdrivna . . .)

Issörja ut mot Uttingarna, därefter mer kompakt is någon kilometer sedan följt av den öppna Bottenviken. 

Tillbaka till fjärden. Utanför ön och här längst in i fjärden råder numera som sagt issörja, till och med orrtupparna verkar tveka inför att beträda densamma och antalet spelande tuppar har nu reducerats till en handfull. Efter “fågelsjön” ute vid Glejhällorna följer så ett område på kanske kilometern med mer fast is. Här har vi större djup och den isen är mer kompakt att bryta upp eller smälta ner. Därefter följer den öppna Bottenviken. Ett dygns frisk nord och mycket av vinterns is skulle vara ett minne blott. Men nu ser det ut som om vi får behålla en måttlig syd än några dagar. Men till helgen gissar jag att det är öppet till Uttingarna. I det smala sundet mellan ön och fastlandet är det dock tryggt med 20 cm is fast förankrad på botten. Det krävs ordentlig höjning av havsnivån här uppe för att det skall ändras. Men vem vet, en halvmeters höjning kan gå på ett dygn, men då krävs som sagt hård syd och lite lågtryck.

Follow Lennart
Facebook

Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Vårdagbok från Skäret – 17 April 2019

Så är vi inne i stilla veckan, eller dymmelveckan som den också kallas. Veckan innan påsk. Dymmel kommer, enligt Alf Henriksson, från “dumber” som betyder stum. Historiskt lade man sordin på den här veckan, kulminerande med långfredagen, den vi alla minns som årets läääängsta och trååååkigaste dag. Inget fick man göra. Inte ut och spela fotboll. Ingen kiosk öppen för inhandlade av vårglass. Radion spelade mestadels tämligen sorgesam musik. Vi skulle lida! Likt Jesus gjorde denna fredag på Golgata. Det idag tämligen sekulariserade Sverige ser något annorlunda ut. Men vi överlevde, och kanske fanns det en mening i att någon dag ha det riktigt tråkigt. Ingen människa har farit illa av att ha det tråkigt, inget barn har tagit skada av att ha det tråkigt och varit “undersysselsatt” en stund, eller en dag. (Verkar dock fullständigt främmande för dagens föräldrar)

Men nu, i dagens digitaliserade samhälle är 10 minuter av avsaknad av Internet en katastrof. Nu måste vi få alla nyheter och stora händelser på minuten. Tänk vad vi skulle farit illa om vi fått reda på att Notre Dame brann först 12 timmar senare! Katastrof! Hur överlevde vi 70-talets veckolånga fjällvandringar utan kontakt med yttervärlden? Ack vad vi försmäktade i denna avsaknad av minutaktuell nyhetsuppdatering. Men på något sätt så överlevde vi.

Hur ser då livet ut här i fjärden i denna stillhetens dymmelvecka, idag kulminerande med dymmelonsdagen? Jo här skrider våren framåt steg för steg, dag för dag.

Ute vid “Klubben”, Bjuröklubbs fyr, vittnar isen om att det är en bit kvar av vintern.

En tunn, skir ishinna täcker det till synes spegelblanka vattnet, En följd av nattens 5-6 minusgrader.

För en vecka sedan anlände sångsvanen som första fågel till den öppna råken här ute i sundet. Sedan har det fyllts på, dag för dag. Det började med kanadagås och grågås. Gråtrut, gräsand och tofsvipa följde efter och sista dagarna har faunan utökats med knipa, havstrut, fiskmås, skrattmås och storskrake. Råken vidgas successivt dag för dag och med ökad yta ökar antalet fåglar. Nu har även en liten del öppet vatten kommit i dagern längst in i fjärden där ett sångsvanspar tillsammans med ett par kanadagäss huserar.

Råken vidgas och med den tillkommer dagligen nya fåglar till fjärden. Våren återkommer successivt.

Men striden om utrymmet är hård. Tidigt i morse kom ett nytt sångsvanspar ner i råken där redan ett par etablerat sig och en våldsam strid uppstod. Kändes rent av obehagligt att se hur våldsamt de gav sig på varandra. Det här var ingen stillsams tuppfäktning likt den orrrtuparna visar upp varje morgon längre upp i fjärden, nej här var det en strid på liv eller död. När detta skrivs har lugnet återfunnits i fjärden och vad jag kunnat se finns här ingen, tack och lov, död svan. Alla verkar ha överlevt bataljen.

Den första veckan här i stugan har därmed erbjudit precis det jag har sökt. Att dag för dag sitta på första parkett och se vårens återkomst, och mycket finns kvar att uppleva. Nästa steg blir att se Västerbottens landskapsdjur, storspoven, återkomma. Nej, storspoven är inte Västerbottens landskapsfågel, det är den blå kärrhöken! Landskapsdjuret är storspoven!

Follow Lennart
Facebook

Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS