Vårdagbok från Skäret – 10 april 2019

Follow Lennart
Facebook
Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Länge har jag har haft en önskan att få uppleva hela skeendet från vinter till vår/sommar här ute vid Västerbottenskusten. I år hoppas jag att det blir verklighet och jag kommer här att ge lite kortare, ibland kanske lite längre, uppdateringar i ord och bild om hur våren framskrider på Skäret i Brattåsfjärden.

Kommer upp till stugan 10 april. Från bilen på vägen upp så ser det underbart ut, solen flödar och lägdorna är täckta av snö med lite barmark i sluttningarna där solen kommer åt. Kliver ur bilen och blir bryskt påmind om att det bara är den tionde april och vi är en ganska bra bit norrut i landet. Temperatur ligger kring nollan och en bitande vind gör att kölden snabbt tränger in i både märg och ben. Så underbart! Jag hinner upp innan vintern helt har släppt sitt grepp. Nu är det bara att njuta och se de kommande veckorna an med tillförsikt och registrera hur våren kommer att ta över. För så kommer det ju att bli. Även om vårvärmen känns långt borta just nu så lär den ju komma förr eller senare, så har ju skett alla år hitintills så förhoppningsvis också i år.

Till skillnad från förra vintern som var en ren kallvinter med kallsnö rätt igenom så har nu solen/värmen/regnet gjort sitt emellanåt och snön är stenhård, rentav isig. Enkelt att gå från parkeringen över till ön, inte tillstymmelse till genomgång i skaren.

Drar igång värmen på vind, på dass och braskaminen inne i stugan. Stora projektet är dock att få igång vattenproduktionen, det vill säga smälta snö i varmvattengrytan, först till vatten och sedan förhoppningsvis till lämplig temperatur för tvagning.

Från den tidiga morgonens färd längs Karlavägen på Östermalm, skjutsade Maria till jobbet “på vägen” hit upp, så är kontrasten gigantisk. Här är man tillbaka till människans ursprungliga behov av värme och vatten, där båda kräver en viss färdighet och inte minst  ansträngning för att få till stånd. Herrarna och damerna på Östermalm i morse som var ute och morgonrastade sina hundar känns tämligen avlägsna. Kan inte säga att jag saknar dem.

Vårsäsongen 2019 har startat!

Framåt kvällen när solen dragit sig tillbaka så känns våren lite avlägsen. Här råder fortfarande Kung Bore.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.