Välja kamera

Follow Lennart
Facebook
Lennart Öhmark on Instagram
Follow by Email
Follow by RSS

Efter många års bortvaro från fotograferandets värld, förutom lite dokumentation av sommarstugerenovering och en och annan mobil-bild från familjeaktiviteter, bestämde jag mig för att köpa min första riktiga digitalkamera. En ny värld skulle öppna sig jämfört med gamla tiders snålande på antalet bilder, Ectachrome HighSpeed/Kodachrome var ju inte så billigt per ruta, dessutom tillkom kostnad för ramar + magasin.

En av anledningarna att det dröjt med detta beslut har helt enkelt varit att jag bedömt digitalkameror, i för mig acceptabel prisklass, som alldeles för dåliga. Om jag istället fotograferade en rulle med min gamla analoga Canon och beställde bilderna även på CD, blev det en helt annan nivå på kvaliteten. Detta var dock lite kostsamt och utnyttjades sparsamt. Nu verkar dock digitalkamerorna hyfsat ha kommit ikapp dom gamla analoga även i rimliga prisklasser.

Men var börja när man skall välja kamera? Vad vill jag fotografera/dokumentera? När och var kommer jag att använda den? Frågorna var många.

Efter att analyserat hur jag tror jag kommer att använda kameran bestämde jag mig för en liten smidig kompaktkamera med hög bildkvalitet. Skall gå att stoppa i fickan och inte kännas som en extra tyngd vid fjällvandring/fågelskådning t ex. Dessutom enkel att ta med vid resor. Samtidigt något med kvalitet, som gör att man kan satsa på lite mer halvseriös bildtagning i alla fall.

SonyFodral

En kamera bör man förvara säkert – i ett fodral.

SonyRen

I fodralet så gömmer sig en Sony CyberShot DSC-RX100 III. Ingen märkvärdig zoom, motsvarande brännvidd på 24-70 mm i fullformat. Men en hel del godis finns där, såsom:

  • 20,1 megapixel CMOS-sensor
  • Möjlighet att fotografera i RAW
  • Ljuskänsligt, 1.8-2.8, objektiv från Zeiss som kanske är det bästa med kameran

Dessutom har den inbyggd blixt, inbyggd elektronisk sökare och vikbar 3″ skärm. Slutartid 4-1/2000 sek och ljuskänslighet (ISO) 125-12800.

Än så länge håller jag mest på att förstå mig på kameran, men i takt med att hösten kommer hoppas jag att fotograferandet skall komma igång.

Svartåmynningen Sädesfält 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.